Heläjää hohtava maa

Helajaa-cd

Lokakuisena iltana 2010 kuuntelimme ensimmäistä kertaa omaa lauluamme tulevalta levyltämme. Tilanne oli kaikille uusi ja jännittävä. Taiteellisen johtajamme Silvia Ahosen vilpitön kommentti sai meidät kuitenkin vapautumaan: “Ette te ole maailman paras lauluyhtye, mutta taatusti persoonallisin!” Niinpä niin, 13 miehen ja naisen muodostama, ainutlaatuinen Lauluyhtye Pavane on olemassa rakkaudesta laulamiseen!

Monet tuona iltana Silvian kellariin kokoontuneista laulajista ovat kulkeneet Pavanen kanssa yhtyeen perustamisesta lähtien. Pavane syntyi tarpeesta saada Paimion kansalaisopistoon sekakuoro nais- ja mieskuorojen täydennykseksi. Vuonna 1992 tuolloin vielä nimetön lauluyhtye  perustettiin, ja johtajan rooliin vuoteen 2008 asti, asettui Urpo Rantalankia.

”Ensimmäinen suuri koitos oli Matti Moilasen säveltämä 13-osainen kirkkovuosikantaatti.” muistelee Vesa Heimonen alkutaipaletta ja jatkaa:” Teos oli vaativa ja antoi hyvän perustan soinnille ja toisten kuuntelulle. Seuraava isompi produktio oli “Kohtalotar kehrää”, joka on minusta edelleen Pavanen vaikuttavin esitys.” Kyseisen produktion peruja on Heläjää hohtava maa -levyllä kuultava Kaj Chydeniuksen Pavanelle säveltämä ”Tietäjä”.

Lauluyhtye Pavanen kymmenvuotisjuhlashowta ”Elämä on… yhtä sirkusta” -esitelleessä lehtiartikkelissa Pirkko Kolehmainen kommentoi: ”Olemme esiintyneet niin tanssilavoilla, kuin kirkkokonserteissa. Melkein kaikkea on tullut kokeiltua, vain kilpailutoiminta ja yhteislevytys uupuvat joukosta.” Uuden taiteellisen johtajamme Silvia Ahosen rohkaisemana eräs pitkäaikainen unelmamme on siis toteutunut. Kädessäsi oleva levy, Lauluyhtye Pavanen esikoinen, on syntynyt rakkaudesta laulamiseen.

1. On lapsi syntynyt meille 1’44

2. Tietäjä 3’41 
soolo Heikki Saarinen, piano Silvia Ahonen

3. On hanget korkeat nietokset 1’34

4. Kilisee kilisee kulkunen 1’17

5. Joulukirkkoon 2’23

6. Rauhaa, vain rauhaa 3’00

7. Kulkuset / Jingle Bells 2’12

8. Jouluyön hymni 2’34
soolo Sari Koskela, piano Vuokko Kiikko

9. Joulun virsi, elämän virsi 1’16

10. Riemuitse tytär Siionin 1’31

11. Varpunen Jouluaamuna /
Sparven på Julmorgonen  4’26

soolo Sari Aalto, piano Vuokko Kiikko

12. Kehtolaulu / Lullaby 2’37
piano Silvia Ahonen

13. Joulurukous 4’32
viulu Taru Tervamäki, sello Jarkko Ahonen, piano Silvia Ahonen

14. Oi jouluyö / O Holy Night 3’49
soolo ja piano Silvia Ahonen

15. Walking in the air 3’17
piano Vuokko Kiikko

16. Kuuraparta / Frosty the Snowman 1’46